Webes menetrend ismertető

Ismertető letöltése Ismertető letöltése pdf formátumban

Ismertető letöltése Adobe Acrobat Reader letöltése

Rendszerigény

A web-es felület megtekintéséhez grafikus megjelenésű böngészőre van szükség, amely engedélyezett JavaScript támogatással rendelkezik. Tesztelt böngészők:

Bevezető

Tatabánya helyi webes menetrendje egy korszerű, internetes, böngésző alapú utastájékoztató szoftver.

Az alkalmazás indítása

A szoftver kezelőfelülete a következő főbb részekből áll:

Az oldal felépítése

Főképernyő

Az alkalmazás indulásakor megjelenő főképernyő az 1. ábrán látható. Innen két irányba lehet menni:

Az ’Utazás időpontja’ mezőbe kattintva kiválaszthatjuk azt a napot, amelynek a menetrendi adatait szeretnénk megtekinteni. Ha a dátumválasztó üresen marad, akkor az aznapi menetrendi adatok fognak megjelenni.

Nyitóképernyő 1. ábra Főképernyő

Járat menetrend

Menetrend 2. ábra Menetrend I.

A 2. ábrán látható egy kiválasztott jármű menetrendje. Vízszintesen haladva a következő részekből áll össze az oldal:

A bal oldali megállólistában is választhatunk megállót, ebben az esetben a kiválasztott megálló adatai jelennek meg, vagyis, hogy onnantól számolja a következő megállókhoz való elérést (percben). A menetrend táblázatban megjelenő számok jelzik, hogy mikor indul az adott megállóból a járat, valamint a térkép is változik és csak az adott megállótól lesznek feltüntetve a megállók és az útvonal (5. ábra). A jobb oldali menetrend lista legalább egyik oszlopa minden esetben sötétebb, mint a másik. Ez jelzi, hogy melyik az adott napra érvényes menetrend.

Menetrend 3. ábra Menetrend II.

Megállóválasztás

Megállóválasztás esetén a 4. ábrán látható képernyő látható. A felső sorban az összes járat fel van sorolva a könnyebb navigálás érdekében. Az alsó részen pedig kezdőbetű alapján szűrhetjük a megállókat. Először az ’A’ betű lesz aktív, így az ’A’-val kezdődő megállók kerülnek felsorolásra, valamint a jobb oldali térképen feltüntetésre is kerülnek. Ha egy megálló neve fölé visszük az egeret, a térképen az adott megálló helyét jelző ábra nagyobb méretű lesz, ezzel jelezve az aktuális megállót.

Megállóhely kiválasztása 4. ábra Megállóválasztás I.

A megállóválasztás után a térkép helyére egy listában megjelennek az adott megállóban közlekedő járatok (5. ábra). Ezek után, ha kiválasztottuk az adott járatot, átjutunk a menetrend ablakra. A program figyel arra, hogy melyik megállót néztük meg az előző ablakon, így a menetrend is attól a megállótól lesz kiírva.

Megállóhely kiválasztása 5. ábra Megállóválasztás II.